Skip to main content

octombrie, 2022

15oct.19:00CINECONCERT NOSFERATU ANIVERSARE 100 ANIGALA DE DECERNARE A PREMIILOR DFF 202219:00 Cinema Astra

Detalii despre eveniment

Într-un concert-eveniment realmente special, 6 muzicieni spanioli, 15 instrumente şi un sistem de sunet quadrafonic vor nuanţa live, printr-o inedită dimensiune audio adăugată, percepţia spectatorilor asupra capodoperei din 1922 a lui F. W. Murnau, Nosferatu, în cadrul ediţiei aniversare cu numărul 10 a festivalului internaţional de film fantastic Dracula de la Braşov, ce va avea loc între 12 şi 16 octombrie.

Cei care şi-au asumat această imersie progresivă în “simfonia Horror” a centenarului Conte Orlok sunt membrii Los Amigos de los Animales, colectiv muzical format în Murcia, în anii ’80, din artişti activi în ultimii ani în câteva dintre cele mai relevante trupe spaniole contemporane de Indie Pop-Rock psychedelic & industrial, precum Schwarz, Ross sau Second.

Ca un contrapunct la imaginea filmului mut original, proiectul acestui ‘dream team’ dedicat experimentului cinematografic – un permanent work in progress – vine să maximizeze experienţa auditivă printr-un sistem digital quadrafonic capabil să ofere publicului o redescoperire a Nosferatu într-o formulă 360°, adaptată fiecărei locaţii în parte. În cazul Dracula Film Festival, e vorba de sala cinematografului Astra din Braşov, în care concertul va avea loc în seara de 15 octombrie, în cadrul galei de premiere.

Combinaţia customizată de creaţie muzicală şi tehnologică vine ca un pas firesc în evoluţia modului în care ne raportăm la acest film, născut aproape damnat, din cauza şicanelor produse la vremea lansării de către moştenitorii lui Bram Stoker şi a cărui coloană sonoră originală, compusă de Hans Erdmann, s-a pierdut în cea mai mare parte, de atunci fiind reconstruită sau reimaginată în mod regulat, pe parcursul unui veac, de la OST-ul gândit de Georg Fiebiger pentru infama versiune re-editată din 1930, Die zwölfte Stunde, la muzica originală creată anul acesta de inovatoarea compozitoare Simona Strungaru, prezentată în cadrul TIFF.

În cine-concertul susţinut de Los Amigos de los Animales, muzica este interpretată live, cu sunetul instrumentelor trecut prin zeci de programe dedicate fiecărei scene din Nosferatu (sound designeri sunt Álex Jiménez şi Antonio Eriatarka), menite să creeze ambienturi diferite pentru spectatorul surprins continuu de mişcările circulare ale variilor niveluri stereo, complet absorbite ca stare în ‘clasicul’ expresionist creat de Murnau cu 100 de ani în urmă. Nosferatu 360° la Dracula Film Festival, o experienţă must-see & listen!

Recomandare de Ioan BIG

Mai mult

Ora

(Sâmbătă) 19:00

Locația

Cinema Astra

Strada Lungă, Brașov 500035

X