Skip to main content
VINERI, 27 OCTOMBRIE, ORA 21:00
INTERZIS SUB 18 ANI

Regia: Peter Bergendy

Q&A Peter Bergendy
INTRAREA GRATUITĂ

Primul Horror maghiar, unul de... Oscar

Un fotograf post mortem, însoţit de o fetiţă, au de înfruntat fantome într-un cătun bântuit, după nenoricrile produse de pandemia de gripă spaniolă la finele Primului Război Mondial. Aceasta e premisa multiplului nominalizat şi câştigător a zeci de premii la festivaluri prestigioase de film fantastic (Sitges, BIFFF, Fantasporto, Shockfest, FrightFest), Post Mortem, filmul care a reprezentat propunerea Ungariei la Oscar în 2022, ce va fi proiectat la Dracula Film Festival în prezenţa regizorului Peter Bérgendy, co-autor şi al scenariului, în premieră pentru publicul braşovean, în seara de 27 octombrie.

Mystery-Thriller-ul cu accente Horror al lui Peter Bérgendy spune povestea din iarna lui 1918 a lui Tomas, un fotograf hoinar ce întâlneşte într-un sătuc maghiar, devastat de război şi de molimă, o orfană de 10 ani, Anna, care ajunge să îi fie companioană în încercarea de elucidare a straniilor întâmplări ce se petrec în localitatea în care nenumărate spirite au ajuns să nu mai poată părăsi lumea noastră, făcându-şi simţită prezenţa sub forma unor umbre în pozele pe care le face celor decedaţi.

Pasionat de Horror încă din copilărie (cu toate că genul era interzis în Ungaria socialistă), autorul lui Post Mortem, Peter Bérgendy (n. 1964), a absolvit Psihologia cu o teză despre… psihologia filmelor de groază, înainte să devină, timp de un deceniu, redactor-şef a publicaţiei German Cinema Magazine, ediţia maghiară, perioadă în care a fost deosebit de activ, inclusiv ca regizor şi editor de televiziune. Multiplu premiat pe parcursul a 25 de ani pentru spoturile publicitare realizate, Peter Bérgendy a debutat în lungmetrajul de ficţiune Rom-Com-ul Stop Mom Teresa!, în 2004, urmat de două producţii notabile pentru micul ecran, Noir-ul de spionaj The Exam (2011) şi Thriller-ul Trezor (2018), cel din urmă fiind primul film TV maghiar nominalizat vreodată la International Emmy Awards. Post Mortem, un must-see în cadrul Dracula Festival (mai ales că, după proiecţie, Peter Bérgendy va intra în dialog cu spectatorii din sala cinematografului astra), este, probabil, primul Horror realizat vreodată în Ungaria.

GALERIE FOTO - VIDEO
X