Skip to main content
DUMINICĂ, 29 OCTOMBRIE, ORA 17.00
CINEMA MODERN, SALA A

După Ion Creangă,
Cu: Mircea Bogdan, Eugenia Popovici
Durata: 80 min.

Filmul a câștigat premiul pentru interpretare masculină (Mircea Bogdan), Sitges 1981

INTRAREA GRATUITĂ

Centenarul GOPO la Dracula Film Festival

Ion Popescu-Gopo (n. 1 mai 1923, București, România – d. 29 noiembrie 1989, București, România) a fost un artist plastic român, editor de film, scenarist și regizor de film, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat câteva premii naționale și internaționale,

Gopo s-a impus, prin creațiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei românești, câștigând, în 1957, premiul „Palme d’Or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Franța, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie. A primit titlul de Artist Emerit (anterior anului 1962). Pseudonimul său de Gopo provine de la numele de familie ale părinților săi, numele de fată al mamei sale, Gorenco, și numele tatălui, Popescu.

În anul  Centenarului GOPO, Dracula Film Festival a programat trei filme realizate de  Ion Popescu-Gopo. Acestea vor rula la Cinema Modern din Brașov, cu intrarea gratuită, și vor fi prezentate de cunoscutul critic de film, Irina Margareta Nistor.

Intrarea este gratuită la toate aceste 3 filme, și la intrarea în sală, spectatorii vor primi un voucher cu care pot intra gratuit, la expoziția realizată de Muzeul de Istorie Brașov, la Casa Sfatului, ,,Scurtă istorie despre Gopo”.

Centenarul GOPO la Dracula Film Festival

Scurtă istorie despre Gopo, expoziția ,,trofeu” a Centenarului Gopo a fost deschisă la Casa Sfatului din Brașov în data de 11 august 2023, în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2023. Pentru prima dată, Arhiva Națională de Filme și Studioul Cinematografic ANIMAFILM au participat cu piese istorice la o expoziție muzeală, acestea constituind miezul prezentării de la etajul Casei Sfatului și sursa de inspirație pentru autorul design-ului poveștii despre Gopo, Nicolae Pepene. Portofoliul de bunuri culturale a fost completat de Fundația Gopo și colecția privată Lucian Oancea.

Ion Popescu-Gopo

Ion Popescu Gopo a iubit Brașovul foarte mult. Într-atât încât își dorea să se mute în orașul nostru. Prin urmare, nu a fost deloc întâmplător când doamna Anca Moscu, nepoata maestrului, a ales Casa Sfatului pentru “casa” Centenarului Gopo. Apoi, zâmbetul Omulețului ne-a fermecat pe toți cei care trebuiau să se implice în prezentarea moștenirii artistice lăsate de Ion Popescu Gopo, la aniversarea unui secol de la nașterea sa (1 mai 1923).

Scurtă istorie despre Gopo este împărțită în două secțiuni: “podiumul” animației și “culorile” lumii lui Gopo. Pe lângă cele mai importante filme de animație și secvențe din filme artistice, “treptele” carierei celui mai important Popescu din cultura română sunt marcate de diplome de festival, trofee și afișe de filme. Vedeta cronologiei artistice este diploma premiului Palme d’Or, primită de Ion Popescu Gopo la Festivalul Internațional al Filmului de la Cannes din anul 1957, pentru filmul de animație Scurtă Istorie.

Expoziția poate fi vizitată, la Casa Sfatului din Brașov, de marți până duminică în intervalul 10:00 – 18:00.

X