Skip to main content

Preț bilet: 15 lei

DUMINICĂ, 16 OCTOMBRIE
ORA 19.00, FILM ÎNCHIDERE FESTIVAL

Regia: Michel Hazanavicius
Distribuția: Bérénice Bejo, Romain Duris
Genul filmului: Comedie
Durata: 110 minute

FINAL CUT, un film cu zombie… ceva „de groază”!

Cu premiera în cinematografe pe 21 octombrie, după o proiecţie-eveniment în cadrul Dracula Film Festival de la Braşov (12-16 octombrie), comedia cu zombie Final Cut regizată de Michel Hazanavicius, cineastul francez care a câștigat în 2012 Premiul Oscar cu filmul The Artist, a deschis anul acesta cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, ceea ce sugerează din start că nu avem de-a face cu un film horror obişnuit, realizat în trena lui Walking Dead. În fapt, Final Cut este un remake al lungmetrajului japonez One Cut of the Dead din 2017, al lui Shin’ichirō Ueda (la rândul său o adaptare a piesei Ghost in the Box), din al cărui distribuție fac parte celebrii actori francezi Romain Duris (Mood Indigo, Gadjo dilo) şi Bérénice Bejo (The Artist).

O meta comedie horror creată sub forma unui film în film, Final Cut (titlul original: Coupez !) pune în centrul atenției procesul de producție, unde unicul cuvânt de ordine este “NU TĂIAȚI!”. Poate ceea ce se întâmplă în fața camerelor de filmat nu pare ieșit din comun, dar ceea ce se întâmplă în spatele lor este complet neașteptat. Într-o fabrică scoasă din funcțiune se filmează un film cu zombie cu buget redus. Mica echipă de filmare este gata să-și sacrifice viața pentru a salva filmul, când platoul de filmare este invadat de adevărații morți vii. Ce de făcut pentru ridicarea unui blestem real ce trezește morții la viață?

Cu un început catastrofic și un final exploziv, Final Cut nu este clasicul film cu zombie, așa cum am putea crede după vizionarea primelor secvențe, ci evoluează treptat într-un mod complet diferit ce te va face să te simți ca și cum te-ai uita la un sitcom, un fel de fals making-of ce îmbină perfect groaza și comedia. Evenimentele se derulează în sens invers, ca o întoarcere în trecut. Dacă în primele 30 de minute povestea ne poartă pe platoul de filmare lovit de un blestem întunecat, unde actorii se luptă cu zombie pentru a-și salva viața, în a doua parte a filmului, printr-un flashback, aflăm ce se întâmplă cu o lună în urmă, încă de la semnarea acordului de producţie.

O oglindă ce imită viața, creează falsul și reconstruiește realitatea, scopul fiind generarea unor emoții cât mai reale, un teren fertil pentru talentul lui Hazanavicius, care este un maestru al reinventării genurilor, Final Cut este un omagiu original adus filmului și microcomunităților ce îl produc, o punere în scenă foarte bine ritmată, plină de umor și vigoare, controlată cu măiestrie… cu siguranță un proiect curajos și foarte special.

Text de DELIA MITRACHE

GALERIE FOTO - VIDEO
X