Skip to main content
DUMINICĂ, 16 OCTOMBRIE
ORA 18.00, LANSARE DE CARTE

Cum se explică resurgenţa zombie ca tip de personaj în cultura de masă a ultimilor ani? Ce alimentează popularitatea sa actuală – de neimaginat în veacul trecut -, confirmată de priza la public a filmelor, comics-urilor, muzicii, literaturii, jocurilor video, artei grafice şi design-ului de produs care îi au pe zombies ca subiecţi? O explicaţie o oferă cea mai recentă carte semnată de IOAN BIG, publicată de editura Eikon.

În cartea “Zombies în secolul XXI”, apărută la editura Eikon într-un format atipic (A4), pe parcursul a aproape 900 de pagini, a câtorva zeci de interviuri şi sute de analize de filme, Ioan Big explorează modul în care cumulul de frici moderne îşi găsesc reflectarea în diversele forme de expresie ale Pop culture prin intermediul acestor creaturi, indiferent că sunt numite ‘white walkers’ sau ‘the walking dead’.

Ioan Big

“Îmi propun doar să demonstrez că zombies au invadat realmente Pop culture-ul secolului 21 şi să încerc a reliefa câteva dintre posibilele cauze pentru acest fenomen, o resurgenţă a unui tip de personaj care nu poate fi explicată simplist, şi, nu în ultimul rând, să ofer o perspectivă caleidoscopică extrem de subiectivă asupra societăţii contemporane aplicând pe obiectivul lunetei prin care o privim filtrul… zombie. Practic, am încercat să adun într-o punguţă cât de multe piese din puzzle-ul zombie pe care am reuşit să le identific şi să le recoltez, să le pun laolaltă conform propriilor impulsuri, dar asta nu înseamnă că fiecare cititor nu are, la rândul său, tot dreptul să folosească aceste piese pentru a-şi construi puzzle-ul personal. Sunt în totalitate la dispoziţia voastră.”, scrie Ioan Big în cuvantul de deschidere a cărtii.

Încorporând numeroase ilustraţii şi trimiteri spre referinţe externe, “Zombies în secolul XXI” îşi propune ca, avându-l pe autor drept călăuză, să introducă progresiv cititorul în universul zombie, într-o călătorie de descoperire a cărei lungime sau durată depinde doar de apetitul acestuia de a aprofunda subiectul. “Zombies în secolul XXI” este o carte despre ficţiuni dar care analizează realitatea, o carte în cea mai mare parte despre filme dar care nu este un dicţionar de film, o carte despre creatori Pop(ulari) dar care, în fapt, este o ‘oglindă’ a consumatorilor de Pop culture. Oricare dintre noi… cu propriile frici.

IOAN BIG, este Director al Festivalului Internaţional de Film Fantastic Dracula, jurnalist şi analist Pop culture, publisher al revistelor Zile şi Nopţi şi Cinemap, autor al volumelor Mitologii subiective: Eric Clapton (2001), Era Punk (2003), Blue, Black & White. Povestea Rolling Stones (2006) şi Sexul… crucea lui Ken Russell (2016), creator al universului comics-ului Artess (2014) şi co-autor al antologiilor Arta Sunetelor (2014), Culorile sunetelor: Muzica şi artele vizuale (2015), Bucuria sunetelor (2016) şi Zece dintr-o sută (Cartea sunetelor) (2018).

X